Pr. Margrietschool, Zoetermeer

De situatie voor dat we aan het werk gingen:

De Prinses Margrietschool ligt in Zoetermeer en heeft ongeveer 220 leerlingen. Een mooi gebouw met een fijn schoolplein rondom.

Een hele enthousiaste kleuterjuf, juf Jannie , belde mij om te vragen of ik wilde helpen om het schoolplein te veranderen in een groene, avontuurlijke leeromgeving. Graag!

Wat ontzettend fijn om zo’n betrokken kleuterjuf te ontmoeten met een mooie visie over natuur, duurzaamheid en spelen.
Samen met het team en de ouders zijn we om tafel gegaan. Wat willen we kinderen bieden? Hoe vertaal je dat naar een speelaanleiding?

Het plan van eisen werd gemaakt, langzaam aan ontstond het ontwerp. De realisatie is voltooid en nu kunnen de kinderen maximaal hun spel ontwikkelen.

Jannie van Maldegem - Prinses Margrietschool:
"Ik wil graag een schommel, en ik graag een voetbalkooi, en die duikelstangen kunnen wel weg, daar speelt niemand mee.' De meiden uit groep vijf en zes, die naar mij toe komen als ik met Heleen van ontwerpbureau 'In het wild' speurend over het plein loop weten best wat ze willen. Zo gaaf om te merken dat ze meteen ideeën hebben als wij vragen naar spelen op het schoolplein. Ik wandel met Heleen een uurtje rond en krijg daar zo veel energie van. Zij heeft al dertig scholen geholpen met het vergroenen van hun plein, die ervaring klinkt door in alle voorstellen die ze doet. Ik kan zelf ook veel verzinnen, kinderen kunnen dat zeker, Heleen heeft er haar vak van gemaakt: De schoolomgeving uitdagend maken om te spelen. Wat een geweldige ervaring om met haar kennis te maken! Naast het maken van 'wilde' plannen heeft Heleen ook mooie tips. Stel een corveeploeg samen die elke week een uurtje opruimt en veegt op het plein. Maak een rooster bij de voordeur waar de kinderen hun schoenen op kunnen stampen, dat scheelt veel inloop van zand. Laat één groep kinderen verantwoordelijk zijn voor de groentetuintjes. We fantaseren verder over klimbomen, hoogteverschillen, een waterpomp, stapelsteenmuurtjes, leibomen, wilgentenenhutten. Als we weer binnen zijn, laat ze mij nog een presentatie op haar computer zien. Wat zijn er veel mogelijkheden wat het buiten spelen betreft. Ik word er heel blij van."

Kijk hier op de website van de school

De situatie na voltooiing van het project:

Schuiven naar boven