Natuurbeleving onderwijs

Groen is belangrijk voor mens en dier. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bewijst dat contact met de natuur belangrijk is voor ons als mens. Het vermindert stress, je herstelt sneller als je buiten bent in een natuurlijke, groene omgeving. Lees meer.

Groen in de stad is ook belangrijk; groen reduceert fijnstof, dempt geluid, geeft letterlijk zuurstof en vangt regen op.
Genoeg redenen om tegels eruit te halen en groen erin te planten!

Maar er is meer voor het onderwijs...een groen schoolplein is leuk en fijn maar wat als je de buitenruimte ook gaat gebruiken als leerrijke omgeving? Kinderen zullen ervarend gaan leren....

In het Wild werkte mee met het onderzoek naar groene schoolpleinen. Lees hier het rapport en de aanbevelingen!

In het Wild begeleidt scholen om natuur effectief te implementeren in het onderwijs.
Gedurende 2 jaar begeleiden we nu bredeschool de Merenwijk en gaan we intensief het groene schoolplein gebruiken voor het onderwijs. Het team heeft studiedagen, wordt gestimuleerd om naar buiten te gaan en zo gecoached om het straks zelf te doen.

Elke maand staat er een thema centraal, zorg voor de omgeving is het uitgangspunt.
De voorbereiding is in de klas, hebben we natuurdagen en vindt het vervolg plaats in de klas. De thema's zijn samen met de leerlingen en leerkrachten tot stand gekomen.
Het boek, het sprookjesbos, van Suzanne Wardenaar is vaak de voorbereiding.

Thema's die aan bod kunnen komen;
kringloop, filosofie, schimmels, afval, onderwater leven, groei, tekenen, zaaien, onderhoud, gereedschap, eetbare planten, vogels, rijke rekenopdrachten, nestkasten, kleine insecten, fossielen, vlinderrijk.

Kinderen gaan ontdekkend leren, gaan op onderzoek uit.

Schuiven naar boven